Dit zijn onze algemene voorwaarden

Algemene Voorwaarden NuNotariaat

A. Algemeen
A.1 NuNotariaat is een handelsnaam van NuTestament B.V., een familiebedrijf. Oprichters, enig aandeelhouders en bestuurders: Koen Schenau en Marieken Selderijk hebben allebei ruim 15 jaar ervaring als advocaat en jurist. Zie ook Wie zijn wij in de navigatiebalk. NuTestament B.V. is statutair gevestigd in Amsterdam en staat geregistreerd in de kamer van koophandel onder nummer 58621180. BTW nummer: 853114729B01. Vanzelfsprekend staan we je graag te woord om eventuele vragen te beantwoorden. Bel ons gerust op nummer 020-2233057 op maandag tot en met donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur (geen extra kosten). Je kan ons ook altijd emailen (info@nutestament.nl).

A.2 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op het gebruik van de website van NuNotariaat en aanverwante pagina’s alsmede op de overeenkomst die tot stand komt als je bij NuNotariaat een concept-akte opmaakt. Met je bezoek aan de website en of het opstellen van een concept-akte verklaar je kennis genomen te hebben van de algemene voorwaarden van NuNotariaat en met de toepasselijkheid daarvan akkoord te gaan.

A.3 In deze Algemene voorwaarden zijn zinnen vanwege de leesbaarheid veelal in mannelijk enkelvoud geschreven. Vanzelfsprekend wordt hiermee tevens vrouwelijk enkelvoud en meervoud bedoeld. NuNotariaat maakt het mogelijk aan de hand van invulmodellen zelf een akte in concept op te stellen. In deze algemene voorwaarden wordt soms vanwege de leesbaarheid over een enkel invulmodel gesproken. Afhankelijk van de context betreft het dan een van de invulmodellen of alle invulmodellen.

B. Doelstelling NuNotariaat: goed voor elkaar
B.1 Het streven van NuNotariaat is dat iedereen de belangrijkste zaken zelf kan regelen in zijn testament. Wij vinden het van belang dat je het belangrijkste geregeld hebt zodat er bijvoorbeeld na jouw dood geen problemen ontstaan omdat de voogdij over jouw kinderen niet is geregeld of omdat je partner met wie je samen een huis hebt gekocht niets van je erft en daarom het huis moet verkopen. Bovendien proberen we door middel van het opvullegaat mensen een keuze te bieden om erfbelasting te besparen.

B.2 De invulmodellen van NuNotariaat beogen niet de fiscaal meest optimale situatie vast te leggen. In sommige gevallen kan het daarom beter zijn om naar een notaris te gaan voor juridisch en of fiscaal advies. Bijvoorbeeld als je advies wilt over estate planning of als je een bedrijfsopvolging in je testament wilt vastleggen. Overigens is een fiscaal optimaal testament ook vaak afhankelijk van onbekende toekomstige gebeurtenissen (overleef jij je partner of hoeveel langer overleeft jouw partner jou?), waar een notaris ook geen antwoord op heeft. Als gevolg van wijzigingen in jouw leefsituatie of wetgeving is het verstandig om geregeld te controleren of jouw akte moet worden aangepast of worden herzien. Via NuNotariaat kan je eenvoudig en zonder extra kosten een nieuw testament opstellen waarbij je eerdere testament automatisch komt te vervallen (herroepingsclausule).

C. Hoe het werkt
Als je bij NuNotariaat een akte maakt dan gaat dat in twee stappen. Stap 1 is dat je zelf je akte in concept maakt door de vragen in de vragenmodule te beantwoorden. Vervolgens selecteert het systeem op basis van jouw postcode een notaris die het dichtst bij jou in de buurt zit. Je controleert al je gegevens nog een keer en als alles goed is dan reken je online af via de beveiligde betaalomgeving van de Rabobank (IDEAL). Nadat je hebt afgerekend ontvang je meteen een email van ons met daarin je conceptakte, een uitgebreide toelichting bij je akte, een overzicht van de op onze website gestelde vragen en de door jou ingevoerde antwoorden en een factuur. De notaris ontvangt deze mail ook. NuNotariaat ontvangt deze mail niet, want NuNotariaat krijgt geen inzage in jouw gegevens. Stap 2 is dat de notaris contact met je opneemt voor een afspraak bij hem op kantoor om de akte af te maken en te ondertekenen. Tijdens de afspraak bespreekt de notaris de akte met jou, is er gelegenheid om vragen te stellen en als alles akkoord is wordt de akte door jou en de notaris ondertekend. Je hebt al afgerekend, dus je krijgt geen extra rekening van de notaris. De notaris registreert de akte bij het centrale register en bewaart het origineel in zijn kluis. Jij krijgt een gewaarmerkte kopie mee naar huis. De notaris heeft een wettelijke zorgplicht. Dat houdt in dat de notaris verplicht is om bepaalde zaken te controleren. De notaris moet bijvoorbeeld opletten dat jij je testament niet opstelt omdat je onder druk gezet wordt door een van je erfgenamen (vrije wil), en dat je de inhoud van je testament hebt begrepen (wilsbekwaamheid). Het is daarom belangrijk dat je aan de voorwaarden voor het maken van een akte voldoet en dat jijzelf de antwoorden op de online vragen hebt gegeven. Als bij de notaris blijkt dat je niet aan de voorwaarden voldoet, iets (bewust) onjuist hebt ingevuld, of niet wilsbekwaam bent, dan kan de notaris de akte niet ondertekenen. Hoewel de mogelijkheid altijd bestaat om de notaris inhoudelijke vragen te stellen over het testament, is het van belang de toelichting bij je testament goed te bestuderen voordat je naar de notaris gaat. Daarnaast willen we je verzoeken te kijken of je vraag al bij de Veelgestelde Vragen staat (zie kennisbank) en als dat niet het geval is deze vragen aan ons te stellen. Wij zullen de vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden, eventueel in overleg met de notaris. Het grote voordeel is vooral dat we inzicht krijgen in de vragen die leven bij onze klanten en jouw vraag (geanonimiseerd natuurlijk) in de Veelgestelde Vragen kunnen opnemen. Op deze manier kunnen we onze service telkens weer verbeteren.

D. Tevredenheidsgarantie
D.1 Onze missie is dat jij tevreden bent. Omdat we dat menen vragen we al onze klanten om ons te reviewen en plaatsen we alle reviews op onze website, ook de minder positieve. Bovendien geven wij als onze klanten een tevredenheidsgarantie. Wat houdt dat in?
1. PRIJSTRANSPARANTIE: De prijs is inclusief alles. Dus inclusief kosten van de notaris, inclusief kosten van registratie bij het Centraal (Levens)Testamenten Register (C(L)TR) en inclusief btw. Alleen je eigen kosten (reiskosten naar de notaris bijvoorbeeld) zijn voor jou. Je betaalt één keer. Er worden geen onduidelijke extra kosten in rekening gebracht voor verschotten, registratie, administratie enzovoort. Geen addertjes onder het gras.
2. KWALITEIT: Wij garanderen de kwaliteit van onze modellen en van het concept dat je via www.nunotariaat.nl maakt. Meer dan 40 aangesloten notarissen werken er dagelijks mee. Als er toch een fout in ons model blijkt te zitten, dan herstellen we de fout zonder kosten voor jou, of je krijgt je geld terug, wat jij wilt.
3. BEREIKBAARHEID: Als er iets niet duidelijk is, laat het ons meteen weten en we lossen het altijd op. Heb je een vraag bel of email ons dan. We proberen je zo goed en snel mogelijk te helpen, vaak ook buiten kantoortijden. We brengen natuurlijk niets in rekening als je ons belt (normaal beltarief) of mailt.
4. BEDENKTERMIJN: Als je voor je testament hebt betaald en je bedenkt je of je wilt een gegeven antwoord wijzigen: stuur ons dan gerust een email. Je kunt je aankoop kosteloos annuleren of een gegeven antwoord kosteloos wijzigen, als je de annulering of wijziging minimaal drie werkdagen (ma t/m vr exclusief feestdagen) vóór de dag waarop de afspraak bij de notaris staat gepland aan ons per email hebt doorgegeven (info@nutestament.nl). Wij bevestigen de ontvangst van jouw e.mail.
Als je één of twee werkdagen voor de dag waarop de afspraak met de notaris staat ingepland annuleert of een gegeven antwoord wilt wijzigen, dan moeten we 100 euro in rekening brengen voor de kosten van de notaris. Annuleer je op de dag van de afspraak of verschijn je niet op de afspraak dan kunnen we je aankoopbedrag helaas niet retourneren. Neem in die situatie wel altijd contact met ons op (wij hebben jouw gegevens niet). Afhankelijk van de situatie kunnen we misschien wat regelen met de notaris.
Wil je een gegeven antwoord wijzigen op het moment dat je bij de notaris bent dan zal de notaris beslissen of dat mogelijk is (kleine wijziging) of je doorverwijzen voor maatwerk (grote wijziging). Als de wijziging komt doordat je op de website onjuist bent geïnformeerd, dan annuleren wij de akte, krijg jij je geld terug en betalen wij de kosten die de notaris tot dan toe heeft gemaakt. Je kan niet de tekst van de modellen aanpassen. Dan verwijzen we je door voor maatwerk.
5. VEILIGHEID en BESCHERMING VAN PERSOONSGEGEVENS: Wij doen er alles aan om veiligheid en integriteit van de website en de door jouw ingevulde persoonsgegevens te waarborgen. De website wordt beschermd door het encryptieprotocol SSL. We gebruiken een beveiligde betaalomgeving van de Rabobank. Wij bewaren geen afgeronde conceptakten(dat doet alleen de notaris). Wij hebben geen toegang tot jouw persoonsgegevens. De door jou ingevulde persoonsgegevens worden niet bewaard en niet aan derden verstrekt. Als je een conceptakte hebt gemaakt en je hebt afgerekend dan worden al jouw persoonsgegevens onmiddellijk van ons systeem verwijderd nadat de persoonsgegevens naar de jou en de notaris per mail zijn verzonden. Alleen als je op pauze klikt tijdens het beantwoorden van de vragen slaat ons systeem je antwoorden op de vragen tijdelijk op in een beveiligde omgeving zodat je er later mee verder kunt gaan. Het systeem stuurt je automatisch een heractivatielink per email. Als je binnen drie weken op de link klikt dan ga je verder waar je bent gebleven. Doe je dat niet, dan wist het systeem automatisch jouw persoonsgegevens.

D.2 Ben je tevreden? Dan is onze missie geslaagd en hopen we dat je goede review achterlaat. Ben je niet tevreden, dan komen we graag met je in contact om te kijken hoe we het kunnen oplossen. Wij willen alleen tevreden klanten.

E. Geen Juridisch advies, disclaimer
E.1 De overtuiging van NuNotariaat is dat iedereen de belangrijkste zaken in grote mate zelf kan regelen, gewoon thuis achter de computer of tablet. Als je bij de traditionele notaris bent geweest voor een testament dan verwerkt de notaris jouw wensen in een model. NuNotariaat geeft je de mogelijkheid aan de hand van de vragenlijst zelf je akte in concept op te stellen. Dat bespaart de notaris heel veel tijd en daarom is je akte via NuNotariaat veel goedkoper. Bovendien kan je bij NuNotariaat een hoop wensen vastleggen waarvoor je bij de notaris extra zult moeten betalen (bijvoorbeeld het opvullegaat). De invulmodellen van NuNotariaat gaan uit van een standaard leefsituatie. Het is dus niet altijd mogelijk om rekening te houden met uitzonderingen. Als je een juridisch of fiscaal perfecte situatie wilt vastleggen, dan kan het zo zijn dat een notaris je in een adviestraject op zaken wijst die je wellicht via NuNotariaat niet kunt regelen. Vanzelfsprekend hangt daar ook een prijskaartje aan. Bedenk dat jouw situatie of de wetgeving na verloop van tijd kan wijzigen en dat het testament zoals je het nu regelt op een gegeven moment moet worden herzien. NuNotariaat werkt samen met deskundige notarissen door het hele land maar is zelf geen notaris of advocatenkantoor. NuNotariaat helpt je graag bij het doorlopen van de vragenmodule maar geeft geen juridisch of fiscaal advies. Wij kunnen jouw verzoek daartoe wel doorsturen naar een bij ons aangesloten notaris. De toelichtingen en de begrippen die zijn opgenomen in de kennisbank hebben we ontwikkeld om je bij het beantwoorden van de vragen van dienst te zijn. Hoewel we zoveel mogelijk in heldere bewoordingen hebben geprobeerd de betekenis van verschillende begrippen uit te leggen, kunnen we de volledigheid en juistheid van de website en de vragenmodule niet garanderen. Dat komt onder andere omdat bij het beschrijven van de begrippen in begrijpelijk Nederlands, bepaalde juridische nuances zijn weggelaten ten gunste van de leesbaarheid. Bovendien kunnen we vanwege de leesbaarheid van de website geen rekening houden met uitzonderingen die zelden voor komen. Zie je toch iets geks of denk je dat er iets niet klopt, meld ons dat dan alsjeblieft. NuNotariaat garandeert niet foutloos of volledig te zijn, maar we doen graag ons best voor je.

E.2 Onze modellen en de kennisbank zijn uitvoerig getest voor gebruik en worden continue gecontroleerd door de bij ons aangesloten notarissen. Op deze wijze zorgen we ervoor dat de inhoud van jouw concept-testament juridisch helemaal goed is. Wat wij niet kunnen doen, is jouw gegevens invullen. Daarom ben je zelf altijd verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van alle gegevens die je zelf invult. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het invullen van de vragenlijst. Heb je gegevens verkeerd ingevuld op www.nunotariaat.nl of heb je foute antwoorden gegeven op de vragen dan is NuNotariaat daar niet voor aansprakelijk. Als je samen met de notaris een akte hebt gemaakt en ondertekend dan is NuNotariaat niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud daarvan. Al onze notarissen staan onder toezicht van KNB en het tuchtrecht. KNB bemiddelt indien er een klacht is over een notaris (https://www.knb.nl/).

F. Intellectuele eigendom
De website, alle tekst en foto’s op de website, alsmede alle via de website gegenereerde gegevens zijn het exclusief intellectueel eigendom van NuNotariaat. De modellen en vragenlijsten zijn zorgvuldig door NuNotariaat samengesteld en NuNotariaat heeft daarop een exclusief auteursrecht. Niets op de website, inclusief maar niet beperkt tot de foto’s, de kennisbank, de modellen en de via de website gegenereerde concepten mag zonder schriftelijke toestemming van NuNotariaat worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden.

G. Persoonsgegevens geheimhouding en beveiliging
G.1 Bescherming van persoonsgegevens en geheimhouding bij het opmaken van notariële akten is van essentieel belang. Nadat jij je concept-testament hebt gemaakt, je een afspraak hebt ingepland met een van onze notarissen en de betaling is afgerond, zendt het systeem jouw antwoorden, je concept akte en de daarbij horende toelichting rechtstreeks vanuit een beveiligde omgeving naar de notaris. Jij ontvangt zelf een pdf van deze documenten en een factuur via het door jou opgegeven emailadres. Dit is nog in conceptvorm omdat de notaris het nog moet controleren en het pas rechtsgeldig is nadat jijzelf en de notaris het heeft ondertekend. NuNotariaat heeft geen toegang tot jouw persoonsgegevens of de door jou aangemaakte concepten. Wij kunnen dus niet zien wie bij ons een conceptakte afneemt. Ook op de betalingsgegevens staan geen persoonsgegevens. Het verzoek om een review te geven wordt eveneens geautomatiseerd verzonden naar het door jou opgegeven emailadres. Wij beschikken alleen over jouw persoonsgegevens indien je die zelf aan ons hebt verstrekt bijvoorbeeld door ons een email te sturen of telefonisch contact met ons op te nemen. In dat geval is G.2 van toepassing.

G.2 NuNotariaat verwerkt jouw persoonsgegevens in overeenstemming met de wet bescherming persoonsgegevens uitsluitend voor het doel waarvoor je jouw persoonsgegevens aan ons hebt gegeven. Wij verstrekken geen persoonsgegevens van jou aan anderen tenzij jij ons dat verzoekt. We bewaren jouw akte niet. Dat doet de notaris. Er blijft ook geen online kopie van je akte bestaan. We vernietigen altijd het model dat je hebt gemaakt en de door jou gegeven antwoorden (i) nadat je hebt betaald en de modellen naar de notaris zijn gemaild; of (ii) meteen nadat jij dat hebt aangegeven (indien je gegevens waren opgeslagen nadat je op pauze had geklikt); (iii) meteen indien je stopt en niet op pauze hebt geklikt of je emailadres niet aan ons door hebt gegeven voor het verkrijgen van een heractivatielink; of (iv) indien je op pauze hebt geklikt tijdens de beantwoording van de vragen en wij je een heractivatielink hebben gestuurd per email, automatisch meteen na verloop van de drie weken nadat we jou een heractivatielink hebben gestuurd om je testament af te maken en je niet op deze heractivatielink hebt geklikt.

G.3 NuNotariaat besteedt de grootst mogelijke zorg aan de bescherming van de integriteit van haar website en van de online diensten die zij levert. Het kan altijd zo zijn dat er iets fout gaat of dat je onjuistheden in het proces tegenkomt. Het is immers niet uit te sluiten dat we in de toekomst worden getroffen door een virus waartegen op dat moment nog geen bescherming mogelijk is. Ook kan het altijd gebeuren dat er een technische storing optreedt. NuNotariaat kan dus geen foutloze of volkomen veilige omgeving garanderen. We proberen de veiligheid natuurlijk wel zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. We zouden het daarom enorm op prijs stellen als je ons meteen op de hoogte stelt als je iets geks opvalt, zodat we de eventuele veiligheidsrisico’s kunnen minimaliseren. Op die manier proberen we onze service voor de mensen die in ons vertrouwen continue te verbeteren.

G.4 Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de omgeving aan jouw kant van de lijn. Zorg ervoor dat de hyperlink naar je concept-testament niet toegankelijk is voor derden en denk goed na over de veiligheid van je account en inloggegevens van je emailadres waar je de hyperlink naar toe laat sturen.

G.5 NuNotariaat verzameld niet-tot-een-persoon-herleidbare gegevens voor analytische doeleinden en om onze dienstverlening te verbeteren. Bijvoorbeeld (i) de eerste vier cijfers van de postcodes van onze klanten zodat we weten waar ongeveer onze klanten vandaan komen, (ii) gegevens van goede doelen die geselecteerd worden in concepten die bij NuNotariaat worden aangemaakt, (iii) geboortejaar van onze klanten, (iv) welke notaris wordt geselecteerd.

H. Beperkingen aansprakelijkheid NuNotariaat
H.1 Er kan altijd iets misgaan en NuNotariaat neemt haar verantwoordelijkheid. Als wij een fout hebben gemaakt, of indien een fout aan NuNotariaat toerekenbaar is waardoor je geen concept-akte hebt of waardoor er een fout in je concept-akte is geslopen dan krijg je gegarandeerd: (i) een nieuwe concept-akte; of (ii) je geld terug. Jij mag kiezen. Email ons meteen als je hier een beroep op wilt doen. Deze situatie heeft natuurlijk geen betrekking op de antwoorden die je zelf invult bij het opmaken van het concept. In alle situaties geldt dat de aansprakelijkheid van NuNotariaat per gebeurtenis (of reeks van samenhangende gebeurtenissen) is beperkt tot maximaal tweemaal het bedrag dat jij aan ons hebt betaald en dat NuNotariaat niet aansprakelijk is voor de kosten die jij zelf hebt gemaakt (denk aan reiskosten en kosten van extern juridisch advies). NuNotariaat is niet aansprakelijk jegens personen die je wel of juist niet in je testament hebt benoemd. Uitsluitend de notaris beoordeelt of je voldoende wilsbekwaam bent om je akte te ondertekenen.

H.2 De notaris is verantwoordelijk voor het definitieve mede door hem ondertekende akte. De notaris heeft onze modellen akkoord bevonden en moet de gegevens controleren die jij invult. Daarnaast controleert hij of jij voldoende wilsbekwaam bent om je akte en de gevolgen van het ondertekenen van je akte te overzien. De notaris kan, in overleg met jou, bijvoorbeeld besluiten dat bepaalde zaken in het concept aangepast moeten worden. Mede daarom sluit NuNotariaat iedere aansprakelijkheid uit voor de inhoud van de uiteindelijk ondertekende akte. De tevredenheidsgarantie blijft overigens van toepassing. De notarissen die bij NuNotariaat zijn aangesloten, hebben geen arbeidsrechtelijke relatie met NuNotariaat. NuNotariaat kan, mag en wil geen invloed uitoefenen op de inhoud van de werkzaamheden van de notaris. NuNotariaat sluit derhalve ook iedere aansprakelijkheid als gevolg van een handelen of nalaten van een notaris uit. Als je niet tevreden bent over een notaris dan vernemen we dat graag van je zodat we passende maatregelen kunnen treffen. Je kan ook altijd een klacht indienen over een notaris bij KNB. Wees zorgvuldig met het invullen van je antwoorden en gegevens. Schrijf bijvoorbeeld de namen van personen (jezelf, je partner kinderen, de voogd die je aanwijst) zoals ze in het paspoort staan. Fouten bij het invullen kunnen leiden tot extra werk en extra kosten.

H.3 De notaris is verantwoordelijk voor de akte die hij voor je maakt, vanaf het moment dat de akte is ondertekend. De notaris heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor als hij fouten maakt. Maakt een notaris een fout en heb jij schade dan betaalt de notaris maximaal het bedrag dat de verzekeraar uitkeert plus het bedrag van zijn eigen risico. De notaris betaalt maximaal het bedrag van zijn kosten om de akte te maken, als de verzekeraar de schade niet uitkeert.
H.4 Als je een klacht hebt over een notaris of als je niet tevreden bent over de service van de notaris, laat ons dat dan altijd weten. Je kan ook een klacht indienen bij de klachten en geschillenregeling van het notariaat (http://www.degeschillencommissie.nl/over-ons/de-commissies/2830/notariaat)

I. Overige zaken
I.1 Onder werkdagen wordt verstaan maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag met uitzondering van de wettelijk erkende feestdagen zoals gepubliceerd op de website van de overheid (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/vraag-en-antwoord/welke-feestdagen-kent-nederland-en-wanneer-worden-ze-gevierd.html).

I.2 De dienstverlening van NuNotariaat is niet gericht op zakelijke klanten. De tevredenheidsgarantie gaat uit van een redelijk gebruik. NuNotariaat is altijd gerechtigd de overeenkomst met jou te annuleren of met onmiddellijke ingang op te zeggen waarbij het betaalde bedrag wordt geretourneerd.

I.3 Op de overeenkomst tussen NuNotariaat en de gebruiker van de website is uitsluitend Nederlands recht van toepassing en de rechter in Amsterdam is exclusief bevoegd om van een eventueel geschil dat niet in der minne kan worden geschikt kennis te nemen.

I.4 NuNotariaat mag deze algemene voorwaarden altijd aanpassen.

***